Kahve yapmayı ve bunun
yanında, sunmayı çok seviyorum. Kırk yıl hatırı olan bu içecek, görsel olarakta
bir o kadar yıl unutulmamalı.Türk kahvesinin 600 yıllık bir geçmişe dayandığını
biliyormuydunuz? çeşitli rivayetlere göre kahvenin ismi arapça “kahwa” dan
geliyor. Nerede okuduğumu hatırlayamıyorum ama, kahve ile ilgili aklımda kalan
komik bir hikaye var. Efsaneye göre kahvenin hikayesi meraklı bir keçiye
dayanıyormuş. Khaldi adlı çoban keçisi kırmızı bir meyveyi yer ve zıp zıp
zıplamaya başlar. Ve boom işte o gün kahve hayatımıza girer.
Kahve tropik kuşakta yetişen bir ağacın meyvesinin
çekirdeğidir. İşte bu sebepten dolayı kahve pişirmenin ve içmeninde farklı
incelikleri vardır. En önemli püf noktası kahve hazırlanırken mutlaka
soğuk su kullanılması. Tiryakiye yakışır bir kahve ağır ateşte 15-20
dakika pişirilmeli, cezve sık sık ateşe sürülüp geri çekilmelidir. Her fincan
kahve için bir kaşık kahve ve bir kaşık şeker kahvenin pişiriminde olmazsa
olmaz kural haline gelmiştir. Kahvenin i.indeki şeker miktarına göre sade,
yandan çarklı, orta vb. gibi isimlerle kırkı aşkın kahve pişirme şekli
bulunmaktadır. Nasıl pişirilirse pişirilsin köpüksüz bir Türk kahvesi
düşünülemez.Kahvenin yanında gelen suyun içimiyle ilgili de bazı raconlar var.
Günümüzde genellikle kahvenin ardından içilen su, bazı ‘otoritelere’ göre
kahveden hemen önce içilmeli. Nedeni ise, damağı önceden kalmış muhtemel farklı
lezzetlerden arındırmak. Ya da başka bir ifadeyle, kahvenin lezzetine nüfuz
etmek için damakta ‘yepyeni bir sayfa’ açmak!
Kahve damakta bıraktığı tad ve görsel şölen dışında çok
faydalı bir içeçek. Kahve yemek üzerine içildiğinde, sindirimi
kolaylaştırır. Bu yönüyle şekerli içmemek kaydıyla kilo almayı ve mide ekşimelerini
önler. Asıl yararı hayali genişletir, hafızaya güç verir, hareket sağlar ve
gevşekliği giderir. Kahvenin düşünceye açıklık getirdiği bir gerçektir. Şairler
şiirlerini yazarlarken, yazarlar makalelerini hazırlarken, ressamlar
tablolarını yaparlarken, kahve fincanları en yakın destekçileri olmuş.Kahve
vucudun su alımına da katkıda bulunur. Dozunda içildiği takdirde kahvenin
yararları saymakla bitmez. Kahve bir sohbet aracıdır. Birde içilen kişi hoş
sohbetse tadına doyum olmaz. İnsan ruhunuda doyuran bu içecek i.in atalarımız
boşuna dememiş. “Gönül ne kahve ister ne kahvehane,Gönül bir dost ister
kahve bahane”.
Sevgiyle kalın...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder