TÜRK KAHVESİ SEVENLER DERNEĞİ

    
Kahve yapmayı ve bunun yanında, sunmayı çok seviyorum. Kırk yıl hatırı olan bu içecek, görsel olarakta bir o kadar yıl unutulmamalı.Türk kahvesinin 600 yıllık bir geçmişe dayandığını biliyormuydunuz? çeşitli rivayetlere göre kahvenin ismi arapça “kahwa” dan geliyor. Nerede okuduğumu hatırlayamıyorum ama, kahve ile ilgili aklımda kalan komik bir hikaye var. Efsaneye göre kahvenin hikayesi meraklı bir keçiye dayanıyormuş. Khaldi adlı çoban keçisi kırmızı bir meyveyi yer ve zıp zıp zıplamaya başlar. Ve boom işte o gün kahve hayatımıza girer.
Kahve tropik kuşakta yetişen bir ağacın meyvesinin çekirdeğidir. İşte bu sebepten dolayı kahve pişirmenin ve içmeninde farklı incelikleri vardır. En önemli püf noktası kahve hazırlanırken mutlaka soğuk su kullanılması. Tiryakiye yakışır bir kahve ağır ateşte 15-20 dakika pişirilmeli, cezve sık sık ateşe sürülüp geri çekilmelidir. Her fincan kahve için bir kaşık kahve ve bir kaşık şeker kahvenin pişiriminde olmazsa olmaz kural haline gelmiştir. Kahvenin i.indeki şeker miktarına göre  sade, yandan çarklı, orta vb. gibi isimlerle kırkı aşkın kahve pişirme şekli bulunmaktadır. Nasıl pişirilirse pişirilsin köpüksüz bir Türk kahvesi düşünülemez.Kahvenin yanında gelen suyun içimiyle ilgili de bazı raconlar var. Günümüzde genellikle kahvenin ardından içilen su, bazı ‘otoritelere’ göre kahveden hemen önce içilmeli. Nedeni ise, damağı önceden kalmış muhtemel farklı lezzetlerden arındırmak. Ya da başka bir ifadeyle, kahvenin lezzetine nüfuz etmek için damakta ‘yepyeni bir sayfa’ açmak!
Kahve damakta bıraktığı tad ve görsel şölen dışında çok faydalı bir içeçek. Kahve yemek üzerine içildiğinde, sindirimi kolaylaştırır. Bu yönüyle şekerli içmemek kaydıyla kilo almayı ve mide ekşimelerini önler. Asıl yararı hayali genişletir, hafızaya güç verir, hareket sağlar ve gevşekliği giderir. Kahvenin düşünceye açıklık getirdiği bir gerçektir. Şairler şiirlerini yazarlarken, yazarlar makalelerini hazırlarken, ressamlar tablolarını yaparlarken, kahve fincanları en yakın destekçileri olmuş.Kahve vucudun su alımına da katkıda bulunur. Dozunda içildiği takdirde kahvenin yararları saymakla bitmez. Kahve bir sohbet aracıdır. Birde içilen kişi hoş sohbetse tadına doyum olmaz. İnsan ruhunuda doyuran bu içecek i.in atalarımız boşuna dememiş. “Gönül ne kahve ister ne kahvehane,Gönül bir dost ister kahve bahane”.
                                                            Sevgiyle kalın...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder